Historie

Montmartre is van oorsprong een dorpje buiten Parijs, gelegen op de 130 meter hoge Martelarenheuvel. Tegenwoordig vormt Montmartre het 18de arrondissement.

Al van verre torent de Sacré Coeur als een prachtige witte bruidstaart op boven Parijs. Vlak achter de kerk vinden we Place du Tetre, van oudsher het pleintje waar de kunstenaars proberen hun werk aan toeristen te verkopen. Waar vroeger Toulouse-Lautrec z'n beroemde werken maakte, zitten nu de meer commercieel ingestelde straatkunstenaars kitscherige landschapjes, gezichten op Parijs en karikaturen te verkopen.

Aan de voet van de heuvel heerst tegenwoordig een heel andere sfeer.
Het wemelt er van de kleine goedkope winkeltje, er wordt met name veel textiel verkocht; gordijnstoffen, kleding, huishoudtextiel en dergelijke. Als men richting Place de Clichy loopt, vindt met steeds meer uitgaansgelegenheden, waaronder de beroemde Moulin Rouge.

De begraafplaats van Montmartre is een heerlijke rustig toevaartsoord voor de toerist die het gewoel van deze dynamische wijk even achter zich wil laten. Zelfs het feit dat de begraafplaats door een weg in twee stukken wordt gehakt, doet hier amper aan af. In de schemerachtige laantjes van de begraafplaats heerst desondanks een serene rust.